"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

luni, 25 martie 2013

Viaţa pe îndelete - atelier de poveşti cu prima familie din România care porneşte la drum, un an, cu rulota, prin Europa



Seria atelierelor de poveşti, iniţiate de Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra, a continuat în martie cu unul de-a dreptul spectaculos, susţinut de reprezentanţii proiectului “Viaţa pe îndelete” (prima familie din România care pleacă, cu rulota şi 3 copii preşcolari, un an prin Europa) Aceştia s-au oprit la clasa a-II a A de la Colegiul Naţional Radu Negru şi au povestit cu cei mici despre călătorii temerare, despre curaj, educaţie alternativă, schimburi culturale, destinaţii de vacanţă, peripeţii, familie şi viaţa în rulotă! Elevii au predat suveica Mamei Ruţa, care călătoreşte deja de trei ani prin lume, micuţei Tesa, de doar 4 anişori (neîmpliniţi încă) pentru a o plimba prin cele 18 ţări pe care familia sa intenţionează să le străbată, pe îndelete, în următoarele 12 luni! Proiectul “Viaţa pe îndelete” este pe cât de temerar pe atât de spectaculos şi inedit! Susţinut de Discovery România, acesta a preluat şi Suveica (proiect internaţional de călătorie al Muzeului de Pânze şi Poveşti Mândra, Ţara Făgăraşului) ca un al 6-lea membru al expediţiei! Bogdan - tatăl, scenograf de film, Nicol - mama, designer de haine pentru copii, Lilu, Tesa şi Bebe Dragon, au dezbătut mai bine de o oră cu elevii şi învăţătoarea acestora Monica Silvia Constandin, despre poveştile pe care le-ar putea duce cu ei, călătorii, alături de suveică! Au căzut de acord că cele mai frumoase sunt cele cu eroi alternativi. Micuţii i-au rugat să spună peste tot prin lume că suveica vine dintr-un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde eroii copiilor sunt bunicii acestora! Unii au luptat în munţi, ca partizani împotriva comunismului, alţii au construit fabrici, femeile se luptau cu războiul de ţesut şi suveica şi creau cele mai frumoase pânze din lume... “Bunicul meu era inginer silvicultor! Era un erou care iubea şi salva animalele. Şi-a făcut chiar şi o fermă. Îmi dau lacrimile de emoţie când vorbesc despre el” (Alexandru) “Şi bunicul meu ar fi fost cel mai mare erou şi m-ar fi învăţat să pescuiesc, pentru că era un foarte bun pescar! Din păcate a murit când eu eram foarte mic, dar tot e un erou. Sunt convins. Mai erou ca Spiderman! Eu nu mă mai uit la Spiderman” (Maxi) “Bunicul meu este cel mai mare erou dintre eroi, pentru că întotdeauna mă salvează când am probleme… la matematică” (Ioana)
Nicol, mămica eroină, ce a plecat în lume cu cei trei copii preşcolari, le-a spus şi ea povestea cu bunicul său, care a fost erou de război, a stat 7 ani prizonier, apoi s-a întors acasă, a făcut 7 copii şi a contribuit la ridicarea Casei Poporului din Bucureşti, una dintre cele mai mari clădiri din lume! (Primului copil i-au pus al doilea prenume Ilie, după bunicul erou!)

La finalul atelierului cei mici au vizitat rulota în care Bogdan, Nicol, Lilu, Tesa şi Bebe Dragon îşi vor petrece următorul an prin lume! Atelierul de poveşti a fost emoţionant pentru toată lumea! Cei mici au întrebat dacă nu cumva se mai poate lega o rulotă de rulota “Viaţa pe îndelete”, ca să aibă şi ei parte de o super vacanţă! Şi, mai mult, le-au cântat cântecele cu suveica şi ţăranca ce îşi ţese pânza sa, pentru a pleca mai veseli la drum!:)















Călătorii au primit în dar o instalaţie tricoloră, origami, făcută de copii împreună cu un student indian, cu o zi înainte...  





Nicol Trandafir şi Bogdan Ionescu sunt doi părinţi calmi, frumoşi, responsabili! Ţi-e mai mare dragul să stai în preajma lor! Şi, chiar dacă eşti tentat să ţi se pară că ideea lor este puţin nebunească, o dată ce îi cunoşti şi petreci o zi întreagă cu ei, ai senzaţia că o astfel de călătorie este cel mai firesc lucru de pe pământ!  

Îi aşteptăm acasă, cu povestea unei călătorii fascinante!  Mai ales că Bogdan ia foarte serios în calcul varianta ca la întoarcere să cumpere o casă şi să se mute aici, în Ţara Făgăraşului!:) 



(Suveica, "pustălană", la predare - restaurant Casa Terra)
Drum bun!


Tesa studiază traseul suveicii prin lume:)



Materiale de presă:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu